lauantai 9. syyskuuta 2017

Nainen: Haluatko että mies osallistuu kotitöihin?

Miehen kotitöihin osallistuminen on yksi klassisimmista parisuhteen kompastuskivistä ja riidanaiheista. Miestä ei tahdo saada siivoamaan tai tiskaamaan sitten kirveelläkään, rivi- tai omakotitalossa asuvat tietävät sen pihatöiden tuskan, joiden taakkaa se formuloita ja jalkapalloa tuijottava puoliso tuntuu todella nihkeästi jakavan.

Päältä ajettava ruohonleikkuri puuttuu vielä. Toisaalta, se tarvitsee hieman enemmän ajettavaa.

Kesät talvet tuntuu löytyvän joku tekosyy, minkä takia liimautua muutamaksi tunniksi kotisohvalle television ääreen, aina on joku mestaruussarja tai muu vastaava maailmaa tärkeämpi kilpailu käynnissä. Onhan se totta, television ääressä istumalla tuo sohvaperunaa muistuttava mies saattaa etäisesti päästä osalliseksi niistä adrenaliini- ja testosteronihuuruista, joita nuo kentällä tai kaukalossa kilvoittelevat pelaajat kokevat. Hiki siellä telkkarin ääressä ainakin haisee, hookoon sinisen ja arkijuuston kyllästämien uunimakkaroiden lisäksi.

Vaikka itsekin seuraan urheilua myös televisiosta, voin ymmärtää parempien puolisoiden tuskan siitä, kuinka vaikeaa on saada kuvaruudun eteen juurtunut mies ilman riitaa ja uhkausta erosta liikkumaan mihinkään suuntaan - toimintaan motivoitumisesta puhumattakaan.

Onneksi tähän suunnattomaan tuskaan on olemassa äärimmäisen käyttökelpoinen ratkaisu, jonka uhriksi olen joutunut itse. Ja sattumalta olen tämän miesmäisen ahdingon ja sudenkuopan todennut. Joudun siis ikäväkseni ja tuskakseni toteamaan, että kotitöistä on tällä keinolla tullut jopa hauskaa ja mukavaa. Olen menettänyt kaikki ne tekosyyt joilla voisin välttyä tietyiltä kotitöiltä. Etkö usko? Kurkataanpa asiaa hieman enemmän.

Monet niistä asioista joista miehet innostuvat, sisältävät erinäköisiä koneita tai laitteita. Paljon tietokoneella tai konsolilla pelaava henkilö on pysyvässä kilpavarustelun kierteessä, ostaessaan uusia pelejä, ohjaimia, lisäosia ja lisätarvikkeita, kuulokkeista lataustelakoihin lähtien. PC:tä pitää päivittää jatkuvasti. Jos miehellä on harrastusauto, siihen kuluu vähintään puolet kuukausipalkasta ja uusia työkaluja ja osia kaivataan vähän väliä että saadaan tuota parisuhdettakin paremmin huollettu kiituri vieläkin parempaan kiiltoon. Näissä tilanteissa "se jokin" kyllä taitaa olla pikemminkin miehen ja koneen välinen kipinä.

Yhteistä miehille siis ylipäätään on, että erilaiset koneet ja kapineet kiinnostavat. Haluatko että mies osallistuu kotitöihin? Osta siis miehelle jokin vekotin sitä varten. Vielä parempi, anna miehen ostaa se itse. Minulle kävi tässä asiassa ohraisesti - siivouksesta tuli hauskaa kun talouteen ilmestyi höyrypesuri (naura vaan) joka pöhisee ja suhisee. Pihatyötkin maistuvat kun pihaan ilmestyi Boschin oksasilppuri, joka kuulostaa pitkälle ylikasvaneelta majavalta oksia silputessaan.

Pahinta tässä on se, että ostin itse molemmat kapineet. Pihatöistä ja siivoamisesta tuli hauskaa ja olen kauhistunut ajatuksesta että hetkittäin jopa odotan että saan kaivaa varastosta jonkin elämää ilahduttavan kikottimen. Juuri valmistuneen keittiöremontin jälkeen huomaan, että tiskikoneen päälle laittaminen on hauskaa - voi kun sen vain täyttäisi tai purkaisi vielä joku muu. Ehkä siihenkin joskus keksitään kone.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti